Τα δέντρα ελιάς και οι ελαιώνες αποτέλεσαν αγαπημένο θέμα για μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες. Από τους ζωγράφους της Αναγέννησης μέχρι τους σημερινούς ζωγράφους, η ελιά απεικονίζεται σε διάφορα έργα, κάθε ένα αφιερωμένο στη μαγεία αυτού του δέντρου.

Claude Monet

Ένας πρωτοπόρος του ιμπρεσιονισμού, o Μονέ δημιούργησε τη δική του προσέγγιση στη ζωγραφική τοπίου. Ένας εραστής της φύσης, που εμπνεύστηκε από τα δέντρα και τα φυτά καθ 'όλη τη ζωή του.

Edgar Degas

Ένας από τους ιδρυτές του Ιμπρεσιονισμού, o Ντεγκά άφησε τη νομική σχολή για να γίνει καλλιτέχνης. Τα έργα του με επίκεντρο τα ελαιόδεντρα αποτελούν εξαιρετικό δείγμα του Ιμπρεσιονισμού.

William Merritt Chase

Ένα πολύ γνωστός Αμερικανός ζωγράφος, ο Chase δημιουργούσε κυρίως πορτρέτα, αλλά και μερικά εξαιρετικά έργα ζωγραφικής που απεικονίζουν τοπία. Συνήθιζε να νοικιάζει ένα σπίτι κοντά στη Φλωρεντία όπου περνούσε τα καλοκαίρια του, και εμπνεόταν από ελιές και ελαιώνες.

John Singer Sargent

Ένας εκπρόσωπος του ρεαλισμού και του ιμπρεσιονισμού, ο Sargent γεννήθηκε στη Βενετία από Αμερικάνους γονείς και έμεινε στο Παρίσι και το Λονδίνο. Τα έργα του είναι εκπληκτικής λεπτομέρειας και του άρεσε να δημιουργεί στο ύπαιθρο, χρησιμοποιώντας το φυσικό φως.

Salvadore Dali

Ο Salvador Dali, ο μεγάλος καλλιτέχνης του Σουρεαλισμού, ζωγράφισε τον πίνακα με τις ελιές το 1922. Ο ίδιος επισκεπτόταν τακτικά το Cadaques, μια πόλη στην νότια Ισπανία, όπου εμπνέονταν από τη γύρω φύση.

El Greco

Ο El Greco, που έζησε κατά τη διάρκεια της ισπανικής Αναγέννησης και ασχολήθηκε κυρίως με θρησκευτικά θέματα, ζωγράφισε τον Χριστό στον Κήπο των Ελαιών το 1563.

Henri Matisse

Ο Henri Matisse αποτελεί μία ηγετική φυσιογνωμία στη σύγχρονη τέχνη. Το έργο του "Promenade among the Olive Trees", ζωγραφισμένο στο Collioure, μια γραφική πόλη στις ακτές της Μεσογείου, την οποία αγάπησαν πολλοί ζωγράφοι,αποτελεί ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά έργα ζωγραφικής του.

Vincent Van Gogh

Ο Βαν Γκογκ, ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος, εμπνεόταν κυρίως από ελαιόδεντρα και άφησε πάρα πολλά σχέδια σε μετα-ιμπρεσιονιστικό στυλ που απεικονίζουν ελιές και ελαιώνες.