Τα βασικά βήματα στην παραγωγή ελαιόλαδου είναι σχεδόν πάντα τα ίδια και δεν έχει σημασία το είδος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται. Δείτε βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου.

  • Καθαρισμός των καρπών ελιάς: Το πρώτο βήμα στη διαδικασία της παραγωγής ελαιόλαδου είναι ο καθαρισμός των καρπών και η αφαίρεση των μίσχων, των φύλλων, των κλαδιών και άλλων υπολειμμάτων από τις ελιές. Οι ελιές πρέπει να πλένονται με νερό για να απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα, και η βρωμιά.
  • Άλεση των καρπών ελιάς: Το δεύτερο βήμα είναι η σύνθλιψη των ελιών και η μετατροπή τους σε μια πάστα. Ο σκοπός της σύνθλιψης είναι να σχίσει τη σάρκα των κυττάρων για να διευκολύνει την απελευθέρωση του ελαίου.
  • Ανακάτεμα της ελαιοζύμης: Η μίξη της ελαιοζύμης για 20 με 45 λεπτά επιτρέπει στα μικρά σταγονίδια του ελαίου να γίνουν μεγαλύτερα. Είναι ένα πολύ απαραίτητο βήμα. Η ελαιοζύμη μπορεί να θερμανθεί ή να προστεθεί νερό κατά τη διαδικασία αυτή για να αυξηθεί η απόδοση, αν και αυτό γενικά οδηγεί στη μείωση της ποιότητας του ελαίου. Ο πιο κοινός μαλακτήρας είναι μία οριζόντια γούρνα με σπειροειδή πτερύγια ανάμιξης. Ο μεγαλύτερος χρόνος ανάμειξης αυξάνει την απόδοση του ελαιόλαδου, αλλά μειώνεται η διάρκεια ζωής του ελαιόλαδου λόγω της οξείδωσης.
  • Ο διαχωρισμός του ελαίου από το νερό και τα φυτικά στερεά: Το επόμενο βήμα είναι ο διαχωρισμός του ελαίου από το υπόλοιπο συστατικά της ελιάς. Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούνται πρέσες, αλλά στις μέρες μας γίνεται με φυγοκέντριση, εκτός από τις παλιές εγκαταστάσεις. Μερικά συστήματα φυγοκέντρισης ονομάζονται τριφασικά, επειδή ο διαχωρισμός του ελαίου, του νερό, και των στερεών γίνεται ξεχωριστά. Τα συστήματα φυγοκέντρισης δύο φάσεων διαχωρίζουν το λάδι από την υγρή ελαιοζύμη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το λάδι που βγαίνει από τον πρώτο σύστημα φυγοκέντρισης υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία για την εξάλειψη κάθε υπόλοιπο νερού και στερεών από ένα δεύτερο σύστημα φυγοκέντρισης που περιστρέφεται γρηγορότερα. Το ελαιόλαδο στη συνέχεια αφήνεται σε δεξαμενές ή βαρέλια, όπου ένας τελικός διαχωρισμός, εάν χρειάζεται, γίνεται μέσω της βαρύτητας. Αυτό ονομάζεται μετάγγιση του λαδιού. Τέλος, το έλαιο μπορεί να φιλτραριστεί, εάν είναι επιθυμητό.