Το ελαιόλαδο αποτελεί βασική πηγή λίπους της μεσογειακής διατροφής. Έχει απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες από την ελάττωση της πίεσης μέχρι την βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου. Η αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer έρχεται να προστεθεί σε αυτές.

Για ευνόητους λόγους οι περισσότερες έρευνες γίνονται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στο οποίο υπάρχουν και κάποια φαινολικά παράγωγα, όπως η ελαιοκανθάλη, τα οποία χαρακτηρίζονται από ισχυρή βιολογική δράση όπως το να αποτρέπει την είσοδο ορισμένων πρωτεϊνών που προκαλούν νοσήματα στον εγκέφαλο. Έπειτα από έρευνες της ελαιοκανθάλης σε πειραματόζωα, διαπιστώθηκε ότι είναι ικανή να αναστείλλει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer.

Τις πολυφαινόλες αυτές τις συναντάμε στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και είναι υπεύθυνες για τις υγιεινές επιδράσεις του ελαιόλαδου. Πέρα των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων της ελαιοκανθάλης, θεωρείτε αντίστοιχο της ιβουπροφαΐνης, ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που έχει αντιπυρετική δράση.