Ο λόγος για το Olivoteca το οποίο βρίσκεται σε ένα αγρόκτημα στην Σεβίλη της Ισπανίας, το οποίο κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες συλλογές ελιάς στον κόσμο.

Περπατώντας ανάμεσα στα δέντρα του, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο του ελαιολάδου, αφού βρίσκονται εδώ φυτεμένες πάνω από 150 ποικιλίες ελιάς από 13 διαφορετικές χώρες.

Πριν 30 χρόνια, ο δημιουργός του μουσείου ο οποίος παράλληλα ήταν παραγωγός και επιχειρηματίας στον χώρο του ελαιόλαδου, ξεκίνησε να φέρνει πίσω μαζί του από τα ταξίδια του σε ελαιοπαραγωγούς χώρες, φυτά από διάφορες ποικιλίες ελιάς. Κύριος γνώμονας του οργανισμού του μουσείου είναι η ανάδειξη της κουλτούρας της ελαιοπαραγωγής, έτσι αυτό που ξεκίνησε πριν χρόνια ως πάθος σήμερα έχει πάρει επιστημονική και εκπαιδευτική τροπή.

Κάθε συγκομιδή, κάθε χρόνο ο οργανισμός του μουσείου αναλύει τις επιδόσεις και τις ιδιότητες της κάθε ποικιλίας. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το πως η κάθε ποικιλία αντιδρά στο χώμα και το κλίμα της περιοχής, καθώς υπάρχουν ποικιλίες από διαφορετική χώρα οι οποίες αποδίδουν καλύτερα εδώ από τον τόπο καταγωγής τους.

Οι ελιές του μουσείου μαζεύονται με το χέρι και παράγεται μονάχα μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου μονάχα για ερευνητικούς σκοπούς. Τα δέντρα αυτά αποτελούν εκθέματα έτσι αντιμετωπίζονται διαφορετικά και δεν κλαδεύονται ποτέ.

Τέλος, το κτήμα όπου βρίσκεται το ζωντανό αυτό μουσείο, έχει από μόνο του ιστορική αξία αφού είναι 16ου αιώνα και άνηκε στον Χερνάντο Κολόμβο, τον γιο του Χριστόφορου Κολόμβου, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πρώτες εξαγωγές ελαιόλαδου στην Αμερική.