Μία αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μεσογειακή διατροφή, εκτός του ότι βελτιώνει την σωματική υγεία ενισχύει παράλληλα και την ψυχική υγεία, βοηθώντας έτσι στην προσπάθεια καταπολέμησης καταθλιπτικών τάσεων.

Η έρευνα αυτή ήταν η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για να διερευνήσει κατά πόσον ή όχι μια βελτίωση στη διατροφή μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παροχή συμβουλών σχετικά με υγιεινές επιλογές τροφίμων, καθώς και η μεσογειακή δίαιτα είχαν πολλά περισσότερα αποτελέσματα από την ένταξη σε μια κοινωνική ομάδα υποστήριξης.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής δίαιτας αποδόθηκαν σε δύο από τα διάσημα θρεπτικά συστατικά της, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και τις φυτικές ίνες, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλουν ως αντικαταθλιπτικά. 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι γνωστό ότι έχουν μία αντι-φλεγμονώδη δράση και πιστεύεται ότι έχουν μια υγιεινή επίδραση στο νευρικό σύστημα, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Άλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αυξάνουν την ποικιλομορφία της καλής μικροχλωρίδας του εντέρου, η οποία πιστεύεται ότι έχει θετική επίδραση στη διάθεση, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.