Σε ιαπωνική μελέτη που αποσκοπούσε να ανακαλύψει ποιο τμήμα της μεσογειακής διατροφής βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, διαπιστώθηκε ότι το κλειδί έγκειται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι το στοιχείο κλειδί είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως αυτά που απαντώνται στο ελαιόλαδο, στα καρύδια, και το αβοκάντο.

Η μελέτη άρχισε το 2010 και ολοκληρώθηκε το 2017. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περιελάμβαναν 208 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 205 υγιείς εθελοντές. Η πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε. Αυτό έγινε χρησιμοποιώντας σύντομο ερωτηματολόγιο ιστορικού διατροφής, ενώ αξιολογούνταν 28 αρθρώσεις και οι ρυθμοί καθίζησης των ερυθροκυττάρων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων ήταν χαμηλότερη στην ομάδα με ΡΑ από ό, τι στην υγειών εθελοντών. Επιπλέον, ο λόγος μονοακόρεστων / κορεσμένων λιπαρών οξέων διέφερε εντός της ομάδας με ΡΑ. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να καταστείλει τη δραστηριότητα της νόσου.

Τα μονοακόρεστα λίπη επίσης βοηθούν στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης στο αίμα, γεγονός που μειώνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων. Επίσης αποτελεί έναν τρόπο για τη μείωση του λίπους της κοιλιάς και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.