Εως σήμερα, η κρητική διατροφή παραμένει πρότυπο, έχει αναγνωριστεί έπισημα ώς Μεσογειακή Διατροφή, μία έννοια συνυφασμένη με την μακροζωΐα και τον θετικό τρόπο σκέψης. Το κρητικό τραπέζι είναι αξιοζήλευτο για την ποικιλία χρωμάτων και αρωμάτων.

Όλα τα εδέσματα είναι συγκεντρωμένα σε πλήρη παράταξη, διατηρώντας αναπόσπαστα την σημασία της κρητικής φιλοξενίας. Συνταγές περασμένες από γενιά σε γένια, διαφυλάσσοντας στοργικά την παράδοση στην γεύση.

Λόγω της ανάπτυξης της στην γεωργία και στην κτηνοτροφία, η κρητικής γη πρσφέρει άπλετα και ποιοτικά προϊόντα, παράγωγα της Μεσογειακής Δίαιτας.

Η πρώτη ύλη της κρητικής γαστριμαργίας περιέχεται στα:  Λάδι, σιτάρι, κρασί, μέλι και αρωματικά φυτά και βότανα, μία απλόχερη προσφορά της γης ολοκληρώνοντας τον ορισμό του Ευ Ζην. Τόσο η παραγωγή τοπικών ποικιλιών κρασιού, όσο και η παραγωγή ελαιολάδου, αποτελούν τον πυρήνα των διατροφικών συνηθείων και κατανάλωσης του μέσου κρητικού νοικοκυριού.

Χάρη στις κλιματολογικές συνθήκες και στη σύσταση του εδάφους, το λαδι και το κρασί είναι ίσως από τα πλουσιότερα αγαθά τα οποία εντάσσονται σε υψηλή βαθμίδα και είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Συνοπτικά και Επιμμεριστικά:

  • Το ελαίολαδο είναι γνωστό από τα Μινωϊκά Χρόνια, η ελιά υπήρχε στην Κρήτη από το 3000 π.Χ.
  • Για την παρασκευή των εδεσμάτων χρησιμοποιούνται προϊόντα βρώσιμα ανάλογα με την εποχή τους.
  • Κρέατα που καταναλώνονται συνήθως είναι το κατσικίσιο, το χοιρινό και τα πουλερικά.
  • Επί το πλείστον, το ψωμί αντικαθίσταται από το κρίθινο ή το σταρένιο παξιμάδι.
  • Γαλακτομικά προϊόντα, παράγωγα από αιγό-πρόβιου γάλακτος  καταλαμβάνουν σημαντική θέση στην κρητική διατροφική αλυσίδα.
  • Κύρια γλυκαντικά συστατικά είναι το πετιμέζι και το μέλι.
  • Η κατανάλωση των σαλιγκαριών διατηρεί μία περίοπτη θέση καθώς είναι πηγή ανόργανων στοιχείων και προτείνεται ως εναλλακτική τροφή.
  • Τα αρωματικά βότανα είναι ιδανικά για αφεψήματα.