Ερευνητές κατάφεραν με μικρές μερίδες μαύρης σοκολάτας εμπλουτισμένη με φυσικές πολυφαινόλες από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, να δημιουργήσουν βελτιωμένο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενής.

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πίζας έδειξαν ότι η μαύρη σοκολάτα εμπλουτισμένη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βελτίωσε το προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου στους συμμετέχοντες. Η μελέτη παρουσιάστηκε σε συνέδριο στη Βαρκελώνη τον Αύγουστο από τον επικεφαλής ερευνητή και καρδιολόγο Rossella Di Stefano.

Η μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα μαύρης σοκολάτας που περιείχε κόκκινο μήλο με αυτά μαύρης σοκολάτας εμπλουτισμένης με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για την πρόοδο της αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών) σε υγιείς εθελοντές με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και σοκολάτας ήταν πιο αποτελεσματικός στη βελτίωση του προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου από τον συνδυασμό κόκκινου μήλου. Η σοκολάτα με ελαιόλαδο ενίσχυσε τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης, μείωσε την υψηλή αρτηριακή πίεση και αύξησε σημαντικά τα επίπεδα ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων (EPC) τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία και την επισκευή των αιμοφόρων αγγείων, καθώς μείωσε και την πίεση του αίματος.

Τα άτομα παρουσίασαν επίσης μειωμένα σημάδια εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης. Η σοκολάτα εμπλουτισμένη με μήλο απλώς οδήγησε σε ασήμαντη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και καμία κρίσιμη αλλαγή στην υγεία.