Γρήγορες αποφάσεις καλούνται να πάρουν οι αγρότες της Μαγιόρκα σχετικά με την εξάπλωση της ασθένειας Xylella Fastidiosa, που έχει προσβάλει μεγάλο αριθμό ελαιοδέντρων στο νησί.

Το Νοέμβριου του 2016, το πρώτο κρούσμα του βακτηριδίου Xylella fastidiosa επιβεβαιώθηκε στην Μαγιόρκα. Σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, πάνω από 400 περιπτώσεις είχαν ήδη σημειωθεί κατά μήκος των Βαλεαρίδων Νήσων. Σύμφωνα με επίσημες πηγές της Ισπανικής Μεσογειακής αρχής, ο αριθμός των μολυσμένων δέντρων αυξάνεται σε βαθμό 40 ανά εβδομάδα. 

Στην Ιταλία, της οποίας το μέγεθος είναι 10 φορές μεγαλύτερο, έχει βρεθεί μονάχα ένα είδος Xylella, στην Μαγιόρκα βρέθηκαν 5 διαφορετικά είδη μέσα σε έξι μήνες. Η xylella fastidiosa είναι ένα βακτήριο που επηρεάζει πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένων μερικών οπωροφόρων δέντρων. Έχει όμως καταστροφικές συνέπειες για τα ελαιόδεντρα. Το βακτήριο προκαλεί το λεγόμενο «σύνδρομο ταχείας πτώσης της ελιάς», μία ασθένεια που έχει επίδραση άμεσης ξήρανσης των καρπών και οδηγεί σε ταχεία θανάτωση των ιστών του δέντρου. 

Στις Βαλεριάδες νήσους εκτός από τους φόβους που προκάλεσε η ασθένεια, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν το σχέδιο εκρίζωσης που προωθεί η Ευρωπαϊκή ένωση, το οποίο προβλέπει την πλήρη αποψίλωση βλάστησης σε ακτίνα 100 μέτρων από κάθε μολυσμένο φυτό. Το Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο μάλιστα ορίζει την απαγόρευση εκφύτευσης νέων δέντρων έως ότου έχει αποδειχθεί ότι η περιοχή είναι καθαρή από το βακτήριο για τουλάχιστον πέντε χρόνια.  

Οι αρχές των Βαλεριάδων Νήσων βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ισπανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκές αρχές για να επιτύχουν την αλλαγή του πρωτοκόλλου και την υιοθέτηση μιας λιγότερο δραστικής λύσης, τονίζοντας παράλληλα τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε στην οικονομία της περιοχής αν καταστρέφονταν όλα τα ελαιόδεντρα 

Παρά, όμως, την απαγόρευση εξαγωγής οποιουδήποτε φυτικού υλικού εκτός των Βαλεριάδων Νήσων για την αποφυγή της εξάπλωσης του Βακτηρίου, ήδη από τις αρχές του 2017, οι πρώτες περιπτώσεις της Xylella fastidiosa εντοπίστηκαν μερικούς μήνες αργότερα σε αμυγδαλιές στην περιοχή της Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία. Το άλμα από τα νησιά στην ισπανική ενδοχώρα θεωρείται ως "αναπόφευκτο".