Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση μιας υψηλής ποιότητας διατροφή ακόμα και σε πολύ προχωρημένη ηλικία, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να μειώσει το λίπος στο συκώτι και στη κοιλιά, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων φλεγμονωδών και καρδιακών παθήσεων.

Μια μελέτη 20 χρόνων για την παχυσαρκία που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και ασχολούνταν με την επίδραση της ποιότητας διατροφής στην ενηλικίωση, υποδηλώνει ότι η διατήρηση μιας υψηλής ποιότητας διατροφής σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των μεταβολικών προβλημάτων.

Η μελέτη, όπου συμμετείχαν 2.000 άτομα απ’ όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Χαβάης, το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και το Τμήμα Ακτινολογίας και Βιοϊατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Από την αρχή της μελέτης επιλέχθηκαν συμμετέχοντες ηλικίας 45 έως 75 ετών. Οι ερευνητές απέκλεισαν όλους τους πιθανούς συμμετέχοντες με ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) εντυπωσιακά έξω από το βέλτιστο εύρος, καπνιστές και όσους πάσχουν από ασθένειες ή παίρνουν φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα λιπώδους βάρους τους.

Οι συμμετέχοντες υποχρεώθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες βάσει δημοφιλών διαιτητικών δεικτών. Αυτό περιλάμβανε την παροχή πληροφοριών στους ερευνητές σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, λαχανικών ακατέργαστων κόκκων, καθώς και αλκοόλ. Ζητήθηκε επίσης να παράσχουν λεπτομέρειες για τα επίπεδα σωματικής άσκησής τους. 

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να υποβληθούν σε ακτινογραφίες απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας και ακτινογραφικής μαγνητικής τομογραφίας για την ακριβή εκτίμηση των επιπέδων σπλαχνικής λιπώδους αντοχής και του μη αλκοολικού λιπαρού ήπατος. Η συσσώρευση λίπους στο σπλαχνικό λιπώδη ιστό και η παρουσία μη αλκοολικού λιπώδους ήπατος στοχεύθηκαν καθώς αυτές οι ιδιότητες έχουν αποδειχθεί ότι δημιουργούν αρνητικές μεταβολικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα προκαλώντας φλεγμονή και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ανακαλύφθηκε στο συμπέρασμα της μελέτης ότι οι συμμετέχοντες με καλύτερα ποιοτικά μέτρα διατροφής κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης είχαν χαμηλότερα επίπεδα λιπώδους ισορροπίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της ανάπτυξης σπλαχνικού λιπώδους ιστού.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της  μεσογειακής δίαιτας  βρέθηκαν να είναι τα αντίστροφα από το υπερβολικό σωματικό βάρος και μία μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης από τη βέλτιστη.