Ένα από τα απαραίτητα συστατικά βάση της Κρητικής - Μεσογειακής διατροφής που χαρίζουν υγεία και ευεξία είναι το μέλι, γλυκαντική ουσία που καταναλώνεται και σε περιπτώσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Βασικό είδος διατροφής από τα αρχαία χρόνια. Ιδιαίτερα το Κρητικό μέλι ήταν αρκετά δημοφιλές στον Αρχαίο Κόσμο αφού υπάρχει και σχετικός μύθος για την Μέλισσα ότι ήταν νοσοκόμα του Δία, κόρη του Βασιλιά της Κρήτης Μελισσέα και αρχηγού των Κουρητών και από εκεί πήρε το όνομά της. Έπειτα την συναντάμε και σε άλλους μύθους όπως ότι συνδέεται  με την θεά Δήμητρα ότι είναι αδελφή της Αμάλθειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει στο ανάκτορο των Μαλλίων το έμβλημα με τις μέλισσες κάτι το οποίο δείχνει ότι η Κρήτη είχε σχέσεις με την παραγωγή μελιού από την Νεολιθική Εποχή. Γνωστή είναι η ευεργετική δράση στο συκώτι, την καρδιά, σε σκελετικά προβλήματα κ.α. που συχνά αποδίδεται στον συνδυασμό εκλεκτών φυτών της Κρήτης όπως το κρητικό θυμάρι το πεύκο και άλλων ιδιαίτερων βοτάνων.