Στην Κρήτη υπάρχουν αρκετά υπεραιωνόβια δέντρα ελιάς των οποίων η ηλικία εκτιμάται άνω των 1000 ετών, απόδειξη της μακραίωνης ενασχόλησης των κατοίκων με την καλλιέργεια της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια ελιά που βρίσκεται στο χωριό Βούβες, 30 χλμ δυτικά των Χανίων η οποία έχει την φήμη της αρχαιότερης ελιάς σε όλο το κόσμο. Λόγω της μεγάλης ηλικίας της δεν μπορεί να χρονολογηθεί με ακρίβεια, αλλά τα στοιχεία που υπάρχουν οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η ηλικίας της κυμαίνεται μεταξύ 2000 και 4000 χρόνων.  Το συγκεκριμένο ελαιόδεντρο έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο σχεδόν 4 μέτρα και έχει ως βάση του μια αγριελιά η οποία εμβολιάστηκε με την ποικιλία της μουρατολιάς ("τσουνάτη") πριν από πολλά χρόνια. 

Κάθε χρόνο εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες πηγαίνουν στο χωριό Βούβες για να θαυμάσουν ένα από τα ομορφότερα γλυπτά της φύσης, τον κορμό αυτής της ελιάς. Εξαιτίας του αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος αυτού του δέντρου ανακηρύχθηκε ως μνημείο της φύσης το 1997 και προτιμάται η χρήση κλαδιών του για την  στέψη των νικητών των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, κοντά στο δημοφιλές ελαιόδεντρο υπάρχει το Μουσείο της Ελιάς των Βουβών, που στοχεύει στην ανάδειξη της κρητικής παράδοσης στην ελαιοκαλλιέργεια.