Νέες μελέτες από την Ιταλία δείχνουν ότι συγκεκριμένες πολυφαινόλες στον καρπό της ελιάς μπορούν να καταπολεμήσουν τις αλλεργίες.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες μελέτες έχουν αποδείξει τα σπουδαία οφέλη της μεσογειακής διατροφής και τη σύνδεση της με τα μειωμένα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και άλλες κοινές φλεγμονώδεις νόσους. Τη κύρια πηγή λίπους για τη μεσογειακή διατροφή αποτελεί το ελαιόλαδο που είναι άφθονο σε πολυφαινόλες, όπως η υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30 τοις εκατό της συνολικής περιεκτικότητας φαινόλης του παρθένου ελαιολάδου.

Η υδροξυτυροσόλη στο ελαιόλαδο έχει αναγνωριστεί ως το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό στη φύση από όλες τις πολυφαινόλες. Ειδικότερα, έχει βρεθεί ότι είναι το βασικό αντιφλεγμονώδες συστατικό εκχύλισματος της ελιάς, το οποίο δρα ως αντιισταμινικό.

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η υδροξυτυροσόλη της ελιάς μπορεί να παίζει κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση αλλεργικών αντιδράσεων. Σύμφωνα με τους Ιταλούς ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός αλλεργιογόνου με ανοσολογική απόκριση το οποίο μπορεί δυνητικά να ενισχύσει ένα αντι-φλεγμονώδη φαινότυπο μέσω της αύξησης μίας έκκρισης, της κυτοκίνης IL-10.

Οι ερευνητές αφήνουν το αισιόδοξο μήνυμα με περαιτέρω μελέτες για τη δυνατότητα χρήσης της υδροξυτυροσόλης από τους φαρμακολογικούς μηχανισμούς για την πρόληψη αλλεργίων, τοποθετώντας τις θεραπευτικές εφαρμογές της ελιάς σε έναν νέο ορίζοντα.