Από τα αρχαία χρόνια το ελαιόλαδο έχει χρησιμοποιηθεί για την ενυδάτωση και να την αναζωογόνηση του κατεστραμμένου δέρματος. Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας καταστρέφεται και τα εσωτερικά και εξωτερικά στρώματά του (δέρμα και επιδερμίδα) αναπτύσσονται πολύ λεπτότερα. Οι αλλαγές που γίνονται στο σώμα καθώς μεγαλώνουμε, προκαλούν επίσης την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, η οποία σύντομα γίνεται αισθητή ως ρυτίδες.

Οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι ακτίνες του ήλιου μπορεί επίσης να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης με τη δημιουργία των λεγόμενων «ελεύθερων ριζών». Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατό να μειωθεί η ζημία που γίνεται στα κύτταρα με τη χρήση «αναστολέων» που μειώνουν τον κίνδυνο. Υπάρχουν πολλές κρέμες και λοσιόν στην αγορά που μπορεί να βοηθήσουν με αυτό, αλλά αν ψάχνετε για ένα φυσικό «αναστολέα», δεν χρειάζεται να ψάξετε κάτι άλλο από το ελαιόλαδο, το οποίο έχει ένα προφίλ λιπιδίων πολύ κοντά με αυτό του ανθρώπινου δέρματος.

Το ελαιόλαδο έχει ένα μεγάλο ποσοστό των βιταμινών A, D, και Κ, καθώς και βιταμίνη Ε, η οποία είναι βασική πηγή πρωτεΐνης που απαιτείται για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Το γεγονός αυτό καθιστά το ελαιόλαδο ιδιαίτερα χρήσιμο για την καταπολέμηση δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, η ψωρίαση, το σμηγματορροϊκό έκζεμα.

Γενικότερα, το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά για τη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Απολέπιση: Η ανάμιξη ελαιόλαδου με θαλασσινό αλάτι και το μασάζ σε μια περιοχή που έχει πρόβλημα, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στο να εμπλουτίσουν τα πιο υγιεινά στρώματα κάτω από αυτό. Προσθέτοντας λάδι σε ένα λουτρό βοηθά επίσης να ενυδατωθεί ολόκληρο το σώμα.
  • Περιποίηση νυχιών και επιδερμίδας: Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια απλή λύση για ξηρά νύχια και τα πετσάκια. Τρίβοντας με μερικές σταγόνες την περιοχή γύρω από το νύχι, τα πετσάκια μένουν ενυδατωμένα και τα νύχια έχουν μια φυσική λάμψη.
  • Αφαίρεση μακιγιάζ των ματιών: Μια με δύο σταγόνες έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε ένα κομμάτι βαμβάκι βοηθά αποτελεσματικά στην αφαίρεση του μακιγιάζ των ματιών, χωρίς να ερεθίζει την ευαίσθητη επιδερμίδα. Το ελαιόλαδο βοηθά επίσης να εξομαλύνει τις ρυτίδες που σχηματίζονται γύρω από τα μάτια.