Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει υπέροχη γεύση και πολλά οφέλη για την υγεία. Για να εξασφαλίσετε ότι το λάδι σας διατηρεί τη βέλτιστη φρεσκάδα και τη γεύση του, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αποθηκεύσετε σωστά.

Αποφύγετε την έκθεση του στη θερμότητα, το φως, και τον αέρα

Όταν το ελαιόλαδο εκτίθεται σε θερμότητα, φως, αέρα, οι πολύτιμες θρεπτικές ουσίες στο λάδι αρχίζουν να οξειδώνονται και αρχίζουν να χάνουν τη φρουτώδη γεύση τους. Όταν αγοράζετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κοιτάξτε να είναι συσκευασμένα σε αδιαφανή ή φιμέ μπουκάλια. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το ελαιόλαδο σε ένα καθαρό μπουκάλι από κόκκινο κρασί, το οποίο είναι εξοπλισμένα με ένα στόμιο. Μην αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σε πλαστικά δοχεία, επειδή το λάδι μπορεί να απορροφήσει επιβλαβείς ουσίες από το πλαστικό.

Αποθηκεύσετε το ελαιόλαδο σας στο υπόγειο του σπιτιού σας ή στην κάβα σας ή σε ένα ντουλάπι της κουζίνας ή σε άλλο δροσερό, σκοτεινό μέρος του σπιτιού σας. Κρατήστε ένα μικρό δοχείο ελαιόλαδου για καθημερινή χρήση, και το υπόλοιπο φυλάξτε το, για να αποφευχθεί η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον αέρα. Βεβαιωθείτε ότι τα καπάκια δοχείων σας κουμπώνουν καλά, και ποτέ μην αποθηκεύεται το ελαιόλαδο δίπλα στη σόμπα, όπου ούτως ή άλλως θα εκτεθεί στη θερμότητα.

Μην αποθηκεύετε το ελαιόλαδο για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα

Το ελαιόλαδο θα πρέπει να καταναλώνεται εντός δύο ετών από την ημέρα παραγωγής του. Με το πέρασμα του χρόνου, η γεύση του αλλοιώνεται και τα θρεπτικά συστατικά υποβαθμίζονται. Κάθε μήνα που το ελαιόλαδο παλιώνει, τα επίπεδα οξύτητας αυξάνονται, ως αποτέλεσμα της οξείδωσης του. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει τη δυνατότητα να διαρκεί περισσότερο από ό,τι άλλες ποιότητες, επειδή έχει χαμηλότερη οξύτητα.

Αγοράστε το ελαιόλαδο σας φρέσκο από ένα παραγωγό, ή από ένα προμηθευτή με υψηλό κύκλο εργασιών. Διαλέξτε ένα μπουκάλι από το πίσω μέρος του ραφιού όπου είναι προστατευμένο από τα δυνατά φώτα. Ελέγξτε την ημερομηνία παραγωγής, αν υπάρχει, και ελέγξετε και την ημερομηνίες λήξης.