Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι οι πιο κοινές αιτίες θανάτου στον κόσμο. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των θάνατος από αυτές τις ασθένειες είναι μικρός σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αυτή η παρατήρηση ώθησε αρχικά το ενδιαφέρον για τη Μεσογειακή Διατροφή, η οποία υποτίθεται ότι μιμείται τον τρόπο που οι άνθρωποι τρώνε σε αυτές τις χώρες. Μελέτες για τη Μεσογειακή Διατροφή έχουν δείξει, ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Σε μία μεγάλη μελέτη, η Μεσογειακή Διατροφή, μείωσε τις καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και το θάνατο κατά 30%.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει από την καρδιακή νόσο, μέσω πολλών μηχανισμών:

  • Κατά της φλεγμονής: Όπως προαναφέρθηκε, το ελαιόλαδο προστατεύει από τις φλεγμονές, βασικό παράγοντα της καρδιακής νόσου.
  • LDL χοληστερόλη: Το ελαιόλαδο προστατεύει τα σωματίδια LDL από την οξειδωτική βλάβη - ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της καρδιακής νόσου.
  • Βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία: Το ελαιόλαδο βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου, η οποία είναι η επίστρωση των αιμοφόρων αγγείων.
  • Πήξης του αίματος: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανεπιθύμητης πήξης του αίματος, βασικά χαρακτηριστικά των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Χαμηλότερη πίεση αίματος: Μια μελέτη σε ασθενείς με αυξημένη πίεση του αίματος έδειξε ότι το ελαιόλαδο μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και μειώνει την ανάγκη για φάρμακα για την αρτηριακή πίεση κατά 48%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις γνωστές βιολογικές επιδράσεις του ελαιόλαδου, δεν είναι έκπληξη να δούμε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό είναι πραγματικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) των μελετών σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιά.