Κυρίως στις γυναίκες έως 30 ετών εμφανίζεται ο πόνος της περιόδου αναγκάζοντας τις να αφήσουν ότι κάνουν όπως σχολείο ή δουλειά για να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν. Το ελαιόλαδο σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα μπορεί να καταπραΰνει αυτούς τους πόνους.

Η ερεύνα έγινε σε 2 ομάδες των 30 γυναικών από 17 έως 30 ετών, οι οποίες υπέφεραν συχνά από ήπιους πόνους έως την εμφάνιση των γνωστών κραμπών περιόδου. Η μελέτη έγινε καταμετρώντας την ένταση του πόνου σε κλίμακα από 1-10 με τον μέσο όρο να φτάνει το 6,7. Στην μία ομάδα γυναικών δόθηκε η οδηγία να καταναλώνει 25ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καθημερινά για διάστημα 2 μηνών ξεκινώντας δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο κύκλος τους, ενώ στην δεύτερη ομάδα χορηγούνταν 400mg ιβουπροφαίνης τρεις φορές την ημέρα κατά την περίοδο του πόνου.

Οι γυναίκες της ομάδας που κατανάλωνε ελαιόλαδο κατέγραψαν το επίπεδο του πόνου 2,4 κατά μέσο όρο τον πρώτο μήνα, ενώ ο πόνος μειώθηκε στο 1,4 τον δεύτερο μήνα. Αντίθετα στην δεύτερη ομάδα στην οποία χορηγήθηκαν φαρμακευτικά σκευάσματα ο μέσος όρος ήταν 4,7 τον πρώτο μήνα και 2,4 τον δεύτερο μήνα.

Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα του ελαιολάδου οφείλονται στην ελαιοκανθάλη, μία πολυφαινόλη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιόλαδου είναι σωρευτική, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά.