Μια νέα μελέτη συνέκρινε την αποτελεσματικότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και ενός φαρμάκου στατίνης στη μείωση των λιπιδίων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ξ καθημερινή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου βελτιώνει τη χοληστερόλη χωρίς τις παρενέργειες που συνδέονται με τις στατίνες.

Ενώ η φαρμακευτική αγωγή με στατίνη ελαττώνει τα λιπίδια περισσότερο από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, επιφέρει μια σειρά από παρενέργειες, μερικές από τις οποίες είναι σοβαρές. Αντιστρόφως, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει μια σειρά από δευτερεύοντα οφέλη, όπως την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη θρόμβων στο αίμα, δύο οφέλη τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Ο σακχαρώδης διαβήτης συχνά προκαλεί ανώμαλα επίπεδα των λιπιδίων που ονομάζεται δυσλιπιδαιμία, μια κατάσταση που αποτελείται από αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ολικής χοληστερόλης και λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας , η οποία είναι γνωστή ως κακή χοληστερόλη. Η ανωμαλία περιλαμβάνει επίσης χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας , γνωστή και ως καλή χοληστερόλη. Αυτή η αρνητική επίδραση στα λιπίδια μπορεί να οδηγήσει σε μικροαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη όπως νευροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια.

Οι στατίνες συνταγογραφούνται συχνά για την μείωση των λιπιδίων σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία. Δυστυχώς, οι στατίνες προκαλούν τον πόνο των μυών, βλάβη του ήπατος και άλλα προβλήματα υγείας.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ιδιότητες που βελτιώνουν την χοληστερόλη χωρίς καμία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τις στατίνες. Επίσης, μειώνει τα τριγλυκερίδια, την ολική χοληστερόλη και την κακή χοληστερόλη καθώς αυξάνει την καλή χοληστερόλη. Αυτά τα οφέλη πιστεύεται ότι οφείλονται στα μονοακόρεστα λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά, συστατικά που βοηθούν και στην πρόληψη φραγμένων αρτηριών.