Ερευνητές από το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αϊόβα απέδειξαν πειραματικά, ότι η προσθήκη ελαιόλαδου στις σαλάτες μας αναδεικνύει σημαντικά τα διατροφικά τους οφέλη.

Είναι γεγονός ότι με την κατανάλωση συγκεκριμένων συνδυασμών τροφίμων (π.χ. κρέας με λαχανικά) μπορούμε να κάνουμε τα γεύματα μας ακόμα πιο ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Μια παρόμοια περίπτωση αποτελεί πλέον και ο συνδυασμός ελαιόλαδου με λαχανικά, καθώς νέα έρευνα αποδεικνύει ότι το λάδι ενισχύει στην απορρόφηση οχτώ θρεπτικών συστατικών, τα οποία περιλαμβάνουν: αλφα-καροτένιο, β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεϊνη, βιταταμίνη Α, βιταμίνη Κ και δύο μορφές της βιταμίνης Ε.

Στην έρευνα που διεξήχθη, 12 γυναίκες κατανάλωσαν σαλάτες με διαφορετικές ποσότητες λαδιού η κάθε μία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών στο αίμα τους, ώστε να ελέγξουν το ποσοστό που απορροφήθηκε από το κάθε συστατικό. Τα αποτελέσματα τους έδειξαν, ότι οι γυναίκες που κατανάλωσαν το περισσότερο λάδι με τις σαλάτες τους, απορρόφησαν το μέγιστο αριθμό θρεπτικών συστατικών. Διευκρινίζεται πάντως, ότι δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε υπερβολές όσον αφορά την ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιούμε.